Praktijk Tegenlicht Praktijk voor psychologische gespreksvoering en spirituele coaching

Blogs

Op dit moment is deze website nog in opbouw. Er is daardoor nog maar 1 blog. Kom over een poosje gerust de volgende blogs lezen.

Uit mijn spreekkamer 

Birgit kwam bij me omdat ze huilerig was en een kort lontje had, zonder te weten waardoor dat kwam. Wat bleek, toen we het onderzochten? De moeder van Birgit had haar been gebroken. Ze had voor langere tijd hulp nodig. Zonder aarzelen sprong Birgit in. Naast haar eigen drukke baan en gezin ging ze twee keer in de week (snel, snel!) bij haar moeder poetsen. Ook deed ze de boodschappen voor haar. Daardoor raakte ze overbelast. Ze werd huilerig en kortaf. Dat kwam door de stress. Dat wist ze zelf niet, want door stress raak je het overzicht kwijt op je situatie. Een beetje stress is niet erg, zelfs wel gezond. Als je te lang rond blijft lopen met te veel stress, is dat echter slecht voor je: Je kunt niet meer goed nadenken. Je gaat minder goed slapen, raakt vermoeid, wordt snel emotioneler dan passend is. Vaak word je ook angstig en/of somber. In elk geval krijg je het gevoel dat je tijd te kort komt om alles te doen wat er gedaan moet worden.

Doordat Birgit er vroeg bij was, was het probleem in drie gesprekken verholpen. Het luchtte al op dat ze haar verhaal in een rustige atmosfeer kon vertellen. In het tweede gesprek kwam naar voren, dat ze zich eigenlijk té verantwoordelijk voor haar moeder voelde. Was Birgits hulp wel echt nodig? Op deze manier? We spraken af, dat ze haar moeder ging vragen wat die van haar wilde.

Tijdens het derde gesprek deed Birgit daar verslag van. Het bleek, dat haar moeder nogal nerveus werd van Birgits (drukke) gedoe. Ze had veel liever dat Birgit af en toe rustig koffie kwam drinken. Voor het poetsen kon ze ook een beroep doen op een werkster! Probleem opgelost: Birgit kwam weer tot rust en moeder en dochter hadden het veel gezelliger samen.

Door de afgifte van stresshormonen kun je niet helder meer denken.

Het gaat niet altijd zo snel, maar eigenlijk zijn de meeste psychische problemen niet zo ingewikkeld. Het punt is, dat je in je eentje het overzicht kwijt raakt. Dat komt door de stress: ons lichaam geeft bij onraad, zoals overbelasting of spanning, stresshormonen af. Onder andere adrenaline. Daardoor raken we gefocust op actie: vechten of vluchten. Goed nadenken zit er dan niet in. Dat is ook niet nodig bij lichamelijke actie. Maar ook als je gewoon op een stoel zit, zorgt het stresshormoon er voor dat je niet helder kunt denken. Je raakt het overzicht kwijt. Daardoor krijg je nog meer spanning. Je lichaam geeft dan opnieuw stresshormoon af. Daardoor kun je nog minder helder denken. Daardoor maak je weer stresshormoon aan. En zo maar verder. Als je in zo’n vicieuze cirkel terecht komt, heb je hulp nodig om er weer uit te komen. Anders worden je klachten chronisch, en dat is niet nodig.