Praktijk Tegenlicht Praktijk voor psychologische gespreksvoering en spirituele coaching

Ervaringen met een behandeling van PTSS

23-09-23

Het is me wat, op mijn 5de jaar was mijn beste vriend een oude alcoholist die op een bankje in de buurt van ons kraakpand in Amsterdam zat. Ik pikte een teddybeer uit de zandbak van leeftijdsgenootjes in de buurtspeeltuin. Vanuit onze bovenwoning keek ik gevoelloos toe hoe het eigenaresje in tranen zocht naar haar verdwenen beer… Ik noemde hem Zorro en hield van deze beer. Van het geld voor een schoolreisje dat we meekregen als we samen met een jongen die ook in ons kraakpand woonde naar school liepen spijbelden we de hele dag onder een brug en kochten patat en ijsjes. Enkele herinneringen die ik van mijn vroege jeugd had, bij de meeste herinneringen kan ik niet meer bij.

Lieve Simone,

Dank je wel voor alle begeleiding in de diepgaande processen die we de afgelopen 1,5 jaar hebben doorlopen.

Ik voel me een ander mens. Zoveel meer in contact met mezelf. Zoveel beter opgewassen om met alles in mezelf en buiten mezelf om te gaan. Zoveel rustiger, minder angstig. Niet meer overgeleverd aan wat er zo maar kan gebeuren. In staat om er bij te blijven en te kiezen wat ik doe. In staat om voor mezelf op te komen en me uit te spreken.

Ik ben bij Simone begonnen met therapie toen ik was verhuist naar deze omgeving. Mijn eigen basis wankelde aan alle kanten. Ik had PTTS en voelde mij erg beschadigd. Veel van het waarom kon ik niet zo goed bij.

We hebben veel EMDR sessies gedaan en ook uitgeweken naar andere methoden die goed aansloten. Een keer heb ik een stuk van mijn geschiedenis herschreven. Deze sessie was indrukwekkend positief en helend voor mij.

Samen met Simone kon ik naar lagen in mijn herinnering waar ik nooit meer was geweest. En dat was van baby af aan tot in mijn volwassenheid. Simone had veel geduld en ik voelde 100% vertrouwen. Iedere keer heeft ze me geholpen om op de juiste momenten af te buigen en om te keren en met positieve beelden en intenties de plekken op te vullen van negatieve traumatische ervaringen die vrij kwamen, aan het licht en gezien mochten worden.

Ik heb me vrij kunnen maken van de emotionele afhankelijkheid met mijn moeder waar ik nog steeds in gevangen zat, vanaf mijn babytijd.

Doordat ik me emotioneel en energetisch vrij maakte van de ongezonde denk en doe patronen gebeurde er in de werkelijke wereld vanzelf veranderingen.

Ik heb maanden geen contact gehad met mijn moeder en meerdere familieleden.

Nu ben ik in staat om vanuit mijn nieuwe zelf opnieuw het contact met mijn moeder aan te gaan. Ik blijf alert en laat me niet meer pakken door schuldgevoel en oude gedragspatronen. Op dit moment hebben we een levendige ansichtkaart uitwisseling. Een veilig en positief contact voor ons beiden. Laats ben ik zelfs even op de koffie geweest en hebben we gewandeld. Het was ontspannen en we hebben gelachen. Het is bijzonder te merken dat mijn moeder zich automatisch samen met mijn proces en al het psychische en emotionele werk wat ik er aan heb besteed, nu ook uit de afhankelijke rol naar mij is gestapt.

Als gevolg van mijn traumatische jeugd heb ik de overgang van kind naar volwassenheid niet kunnen maken en verstrikt geraakt in alcohol, drugs en sex verslaving. Hier zijn nieuwe traumatische ervaringen uit voortgekomen. Waaronder gedrogeerd zijn en grof sexueel misbruik.

Door vele maanden therapie met Simone had ik het begrip en inzicht gekregen dat hier in terecht komen een gevolg is geweest van mijn onbeschermde verwaarloosde emotioneel misbruikte jeugd. Hierdoor kon ik mezelf vergeven, mijn schuldgevoel en vooral schaamte loslaten.

Ik kan nu in het nu leven. Realiseren wat nu is en realiseren wat vroeger was. Ik kan nu reageren in het nu op situaties die zich aandienen in het leven en dat hoeft niet meer uit het oude getraumatiseerde patroon.

Natuurlijk gebeuren er nu ook wel eens dingen die ik niet makkelijk vind en heeft dat tijd en aandacht nodig. Maar ik kan me realiseren dat het verwaarloosde kind in mij ook heel veel aandacht nodig heeft en dat dat een terugkerend gegeven is om daar liefde rust en tijd voor te maken. Dan kunnen gebeurtenissen stabiliseren en kan ik weer verder.

Ik ben blij met mijn leven nu. Ik voel mij gezegend met het samenleven met zo een lieve stoere wijze en eerlijke man. Ik heb fantastisch contact met mijn kinderen. Ik heb aangepast en gedoceerd contact met mijn familie, daar kan ik mee leven. Ik heb een paar goede vriendinnen. Samen met mijn man zijn we lekker aan het bouwen aan onze eigen bedrijven en ons huis. We zijn helemaal thuis in deze omgeving nu.

Ik voel mij getransformeerd en dankbaar en zeg Ja tegen het leven.

Simone heeft via zorginstellingen geregeld dat we voldoende sessies konden doen zonder dat er druk kwam dat de vergoeding stopte. Simone nam voor ieder sessie de tijd die nodig was. Wanneer de sessie te complex werd wist ze de dingen te scheiden. Dan konden we een deel in die sessie afronden en van wat er overbleef maakten we een plan om een volgende keer mee verder te gaan.

Ik ben diep gegaan , tot op de bodem van mijn pijn, verlatenheid, eenzaamheid, desoriëntatie, verdriet, boosheid, op een gegeven moment was ik het allemaal ook even kwijt, er was chaos en stilte en twijfel, er waren ook even geen woorden meer. Toen heeft Simone me in contact gebracht met een heel zuivere kundige healer. Hij heeft mij weer in contact kunnen brengen met het gevoel wat moeilijk en pijnlijk was. Van daar uit konden we weer verder met de psychotherapie. Konden we weer klimmen. Kon er overzicht, acceptatie en regie over mijn leven ontstaan. En nog meer opgeruimd worden. Het vertrouwen ontstaan dat ik nu veilig ben en prima voor mezelf kan zorgen. En…. Ik kan meestal weer stukken beter slapen. En ik ben genezen van PTTS!

Dankbaar, Katelijne