Praktijk Tegenlicht Praktijk voor psychologische gespreksvoering en spirituele coaching

Spiritualiteit

Iemand vertelde me, dat hij bij “spirituele coaching” dacht aan iets vaags en nogal griezeligs. Een goede aanleiding om op deze plaats te vertellen wat ik met “spirituele coaching” bedoel.

Eerst wat achtergronden: Het woord “spiritueel” komt van het Latijnse woord ‘spiritus’. Dat betekent ‘geest’. Spiritueel betekent dus zoiets als: wat de geest aangaat. Met onze geest denken we, maar spiritualiteit stijgt uit boven het dagelijkse denken. Spiritualiteit gaat niet over het nadenken over wat je in huis moet halen, hoe laat je je kinderen naar school brengt of dat je auto morgen naar de garage moet. Hoewel het zelfs hier mee te maken kan hebben.

Het gaat om waar je in gelooft, over je waarden.

Bij spiritualiteit gaat het vooral over waar je in gelooft, over je waarden. Uiteindelijk maken je waarden je tot wie je bent. Leven vanuit je eigen waarden versterkt je gevoel van eigenwaarde. Het geeft je het gevoel dat wat je doet je moeite waard is. En dat gevoel geeft je kracht.

Soms kan het nodig zijn om diep-down te onderzoeken waar je in gelooft. Iedereen heeft zo’n onderlaag. Zo zei een man die tot over zijn oren in de problemen zat opeens: diep van binnen weet ik dat het goed komt. Een vrouw die haar leven lang angstig geweest was dat ze er niet mocht zijn, sprak uit dat ze heel diep van binnen wel weet dat ze de moeite waard is. Dit zijn opmerkingen met een gouden randje, die erg behulpzaam zijn om welk probleem dan ook in een ander licht te zetten.

De waarden van de persoon die tegenover mij zit, zijn in een spirituele zoektocht altijd leidend. Het gaat er om, jouw waarden bewust te maken. Zo vinden we de kern van waaruit jij jouw bestaan in dat andere licht kan ervaren.