Praktijk Tegenlicht Praktijk voor psychologische gespreksvoering en spirituele coaching

Literatuurlijst

Op deze pagina bespreek ik boeken of websites over psychologie  die ik zelf gelezen of bezocht heb. Dit zegt dus helemaal niets over boeken en websites die hier niet besproken worden. Met enige regelmaat voeg ik nieuwe recensies toe. 

 

 

 

Sjef van Bommel.                                                              

Ik ben niet kwijt. Wat er gebeurt als je de liefde van je leven langzaam kwijtraakt aan dementie.

Verschijningsdatum oktober 2012, ISBN 10904462217

De strekking van het boek is kort samengevat: Pas je aan je naaste aan, als die niet meer in staat is om zich aan jou aan te passen. Neem de tijd die nodig is om er voor te zorgen dat je dierbare met dementie begrijpt wat je bedoelt.

In dit vlot geschreven boek vertelt de auteur over het dagelijks leven met zijn partner Thom. Hij beschrijft levendig hoe zij elkaar ontmoeten, hoe hun relatie en hun sociaal/maatschappelijk leven zich ontwikkelen en hoe Thom ziek wordt. Het boek eindigt kort na de uitvaart van Thom. Thom is dan 70, Sjef is 62.

Thoms gedrag verandert door semantische fronto temporale dementie. Dit is een aandoening van de hersenen die onder dementie valt. Naast het begrip van normaal sociaal gedrag gaat ook het thuis kunnen brengen van begrippen langzaam maar zeker verloren. “Ga maar zitten” wordt op den duur een onbegrijpelijke aanwijzing. Sjef verandert met Thom méé. Hun relatie verandert. De liefde die hen verbindt, verandert niet.

Hun relatie verandert. De liefde die hen verbindt, verandert niet. 

Bijzonder aan dit boek is, dat je al lezend van Sjef leert: hoe je op een positieve manier met je eigen emoties van verlies en verbondenheid om kan gaan. Ook  de oplossingen die Sjef voor allerlei praktische zaken vindt, brengt de lezer op nieuwe ideeën.

Sjef beschrijft namelijk het complete dagelijks leven, van douchen en koken tot samen op vakantie gaan. Als Thom geen auto meer kan rijden, bedenkt hij steeds weer een andere taak voor onderweg voor hem. Hierdoor blijven ruzies uit. Later in het boek beschrijft Sjef hoe hij Thom in en uit bed, stoel en auto helpt. Al deze beschrijvingen geven nuttige aanwijzingen hoe dit zelf aan te pakken, als je er voor zou komen te staan.

Niet iedere lezer zal genoeg energie en/of middelen hebben om zoveel tijd met zijn naaste met dementie door te brengen. Dit kan een gevoel van frustratie geven. In dat geval is het aan te bevelen om maar gewoon de voor jezelf bruikbare tips en ideeën uit het boek over te nemen.

Al met al een warm en bemoedigend boek van een mantelzorger over zijn leven met dementie.